Всеки, който шофира през нощта, е бил внезапно заслепяван от мощни

...
Всеки, който шофира през нощта, е бил внезапно заслепяван от мощни
Коментари Харесай

Заслепяването от мощни фарове удря сърцето и води до главоболие

Всеки, който кара през нощта, е бил ненадейно заслепяван от мощни насрещни фарове. Поне 90 % от водачите се оплакват, че светлините на актуалните коли са изключително дразнещи и рискови. Но оправянето с казуса  би могло да направи повече от възстановяване на пътната сигурност, допускат откривателите. 

Това също ще понижи риска от положения като сърдечно-съдови болести и главоболие, изключително при водачи на междинна или по-достолепна възраст. 85 % от хората зад кормилото се оплакват, че светлините на колите стават все по-лоши. И нищо чудно, че те са отговорни за куп произшествия, написа AutoMedia.bg. Само в Англия броя на удари поради заслепяване се прави оценка на към 280 годишно. 

Вина имат въвеждането на по-мощни LED светлини и възходящата известност на SUV и други по-високи модели, които светят непосредствено в очите на отсрещния водач. Светодиодните лампи също подмамват мозъка да ги види по-ярки в сравнение с са. Получава се с помощта на възприемащия феномен " контрастна бляскавост “, твърди изследване в Journal of Passenger Cars — Mechanical Systems.

Когато водачите са сложени пред еднообразно мощни LED и обичайни фарове, първата група се оплаква, че светлините са по-заслепяващи. Това е обяснено по следни метод: мозъците ни правят оценка яркостта съгласно контраста сред източника на светлина и равнището на светлина към него. (Една домашна лампа надали наподобява ярка денем, да вземем за пример, до момента в който през нощта осветява стаята). 

Тъй като светодиодите са дребни и излъчват тесни лъчи в съпоставяне със едва фокусираните обичайни фарове с халогенни крушки, те основават по-ярък контрастност с тъмнината към тях, което прави светлината да наподобява по-силна. Освен това модерните LED фарове са към два пъти по-ярки.

Този светодиоден искра може да аргументи стрес, който да повреди сърдечно-съдовата ни система, настояват учени от Швеция. Те откриха, че ярките фарове могат да провокират тревожни промени даже при млади, здрави хора. В едно изследване, включващо 19 водачи под 40 години, които са били подложени на пет неочаквани прояви на мощен искра на фаровете, един доброволец демонстрира евентуално рисково повишение на кръвното налягане, до момента в който различен краткотрайно развива камерна екстрасистола, аномалия на сърдечния темп.

По-възрастните и не толкоз здрави водачи се оправят още по-зле.  Хората над 40, които имат признаци на сърдечни болести като високо кръвно налягане, също са най-чувствителни към неочакван искра на фаровете. И е най-вероятно да проявят сърдечно-съдови реакции.

Прекалено ярките фарове също могат да провокират мигрена, предизвестяват лекари: " LED светлините предизвикват зрителен стрес заради контрастната бляскавост. Това може да провокира офанзиви при хора, които страдат от мигрена, причинена от светлина, което затруднява безвредното шофиране “.

Такава болежка е естествена реакция на ненадейно заслепяване, съгласно Питър Хейлиг, професор по офталмология във Виенския университет.  " Отблясъците изпращат сигнален сигнал до мозъка, който споделя " Спри! “. Сравнимо е със сигнала за болежка, който получавате, когато ненадейно пренапрегнете става “.

LED фаровете могат да бъдат изключително мъчителни, тъй като " за разлика от друго осветяване, интензитетът пада по-бавно, правейки тези светлини да заслепяват на по-големи дистанции. Болката от отражения също се ускорява от дължините на вълните на LED, които са в синия завършек на светлинния набор. Това предизвиква повече дискомфорт от сравнимите равнища на светлина в жълтия набор на халогенните крушки.

Това е изключително ослепително и рисково за застаряващите очи, изяснява Денис Вон, клиничен консултант към Колежа по оптометристи: " Когато гледате ярка светлина и по-късно погледнете встрани, към момента има остатъчното изображение. При по-възрастните хора възстановяването може да отнеме доста повече време. А отблясъците от светодиодите карат времето за възобновяване на водачите да се усили фрапантно ".

Над 60-годишна възраст способността на очите ни да се възвръщат от отблясъците през нощта стартира доста да понижава, защото светлочувствителните пръчковидни кафези, които оказват помощ за положителното зрение при слаба светлина, отслабват. Нещо повече, дребните мускули, които управляват размера на зениците ни (и какъв брой светлина пропускат), също отслабват, тъй че не се възвръщат бързо от компактно затваряне, когато са заслепени.

Това изяснява за какво на очите на по-възрастните водачи лишават доста повече време, с цел да възстановят чувствителността си, откакто са били изложени на отражения. То трае до 10 секунди. При шофиране с към стотака, това значи изминаване на над 270 метра. И през това време не виждате вярно.

Добавете към това казуса, когато протеините в лещата стартират да се разграждат, което води до помътняването им. Проучване на Харвардския университет от 2018 година откри, че доброволците с катаракта, шофиращи на фарове, са доста по-склонни да не съумеят да виждат пресичащ пътя пешеходец в точния момент.

В Англия публични организации към този момент поведоха борба против рисковите резултати с оферти до държавното управление. Едната мярка е ограничение на количеството светлина от наследник набор. Те предлагат в това време водачите да употребяват някои трикове за сигурност. При мощни отсрещни фарове през нощта погледнете на към 20 градуса встрани към бялата линия, обозначаваща края на другото платно. И използвайте периферното зрение, с цел да видите аккво става напред за тези моменти. Или купете очила за нощно шофиране, които имат покритие, което филтрира синята светлина. Разбира се, посещавайте постоянно очен доктор, в случай че имате проблеми. Дори едни елементарни очила могат да създадат голяма разлика.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР